24 Nisan 2010

Bir Oduna Film Önermek



Bazen arkadaşlarım kendilerine bir film önermemi ister. Bende aklıma ilk gelen sevdiğim bir filmi öneririm kendilerine, ancak sık karşılaştığım bir şey var: genelde bu arkadaşlarım benim kendilerine önerdiğim filmi hiç sevmez ve gelip bu şikayetlerini bana bildirirler. Eskiden sözkonusu filmin neden güzel bir film olduğunu açıklamaya çalışır, tartışırdım kendileriyle… Zevkler ve renkler tartışılmaz diyebilirsiniz belki ama bence düşmeyin bu yanılgıya, sanat dünyasının gelişe gelişe geldiği bugünkü nokta, binlerce yıldır zevklerin ve renklerin tartışılıyor olmasının bir ürünüdür. Zira eleştirmenlerin varlık sebebi de budur.





Eğer sinemayla sadece eğlenceli olduğu için ilgilenmiyorsanız, ona bir anlam yükleyip, onun bir sanat olduğunun farkındaysanız ve sizden film önerisi isteyen insanlar sinemayı sadece eğlendirme işlevinden ötürü tercih ediyorsa onlara önereceğiniz filmi seçerken, kendi zevklerinizi değil, karşınızdakinin ilgi alanını ve yine sözkonusu filmin gişesini göz önünde bulundurunuz. Çünkü aksi takdirde filmi izledikten sonra bu zat gelip size memnuniyetsizliğini bildirecektir. Üstüne üstlük kendi odunluğunun farkına bile varamamış olduğundan sizi zevksizlikle suçlayıp belki de sinema tarihinde çığır açmış bir filmi kötüleyecek, cehaletinin boyutlarını açık edecektir. Ola ki böyle bir oduna boşta bulunup ağır sanat filmi önerdiniz. Polemiğe girmeyin efendim. Bırakın söylenip gitsin, çünkü yaptığınız tüm açıklamalara ve verdiğiniz zekice cevaplara karşı sizinle dalga geçip, ne kadar entel olduğunuzu hakaretmişçesine yüzünüze vurarak karşılık verecektir. Bu klasik bir zorda kalmış (söyleyecek daha iyi bir sözü olmayan) odun davranışıdır, şaşırmayın.



Kendi doğal ortamında mantıklı düşünmesini tetikleyip onu zora sokacak bir dış etken olmadığı sürece, bu odunlar agresif değillerdir. Onlara içinde –güya komik- bolca küfür geçen, ucuz espiriler ve ergenlerin sekse bakış açısını yansıtan son dönem Türk filmlerinden birkaç tane önerirseniz size minnettar kalacaklardır. Bunların dişileri ise defalarca işlenmiş bir konuyu yeniden pişirip sunan romantik-komedilerden hoşlanırlar. Hatta bu filmlerde hayattaki mutluluğunu tamamen erkeklerle ilişkileri üzerinden değerlendiren ve buna bağlayan edilgen kadınlar varsa daha da mutlu olacaklardır. Yine sözkonusu odunların dişisinde ve erkeğinde ortak görülen bir eğilim ise aksiyona olan hayranlıklarıdır. Kaliteli aksiyon filmlerine bir diyeceğim yok tabi, lakin odun familyasına özgü yönelim daha çok saçmalık derecesinde, ve yine konu açısından hiçbir özgün yaklaşımda bulunamamış filmlere karşı gelişmiştir.



Bu yazdıklarımı dikkate alır ve uygulanması gereken kişilere uygularsanız sinir bozucu herhangi bir tepkiyle karşılaşmayacağınızı size garanti ediyorum. Odunları sevelim, onları koruyalım. Çünkü onlar gereksiz filmlere de olsa bilet alıp, para dökerek en azından sinema dünyasının çarklarının dönmesine bir katkıda bulunuyorlar. Bu da böyle bir ekosistem işte…

0 yorum:

Yorum Gönder

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?