1 Mayıs 2011

Bilinçli Sinema İzleyicisi Olmak


Bilinçli sinema izleyicisi olmak neden önemlidir? En başta sinema sanatının gelişimine izleyicinin katkısı çok büyüktür. Zaten bir noktadan sonra sinemanın hangi yöne gideceğini dahi izleyici belirler. Dolayısıyla burada bilinçli izleyiciye büyük rol düşüyor.


Bilinçli izleyici diye tanımladığımız bireyin, belirli yönelimleri, favori konuları, yönetmenleri ve türleri tabi ki olmalıdır. Fakat diğer türleri, yönetmenleri ve konuları takip etmeyen bir bilinçli izleyiciden söz etmekte imkansızdır. Dolayısıyla bilinçli izleyici sinemayı bir bütün olarak algılamalı ve izlemeli, sorulduğu zaman ise zevklerinden ve yönelimlerinden bahsedebilmelidir. Sıkça karşılaşılan bir durum olan sadece popüler sinemayı takip etme, sadece sanat (bu tabirden pek hoşlanmıyorum aslında sanat sineması yerine kişisel sinema demek daha doğru geliyor, zira sanat sineması dediğimiz olgu bile kalıplaşarak birbirine çok benzeyen ve sanat sineması adı altında vizyona giren birçok film ortaya çıkarmıştır.) sinemasını takip etme, sadece tek bir türe ait filmleri izleme gibi eğilimler bu eğilimlere sahip bireyi bilinçsiz bir izleyici yaparken aynı zamanda neler kaçırdığından haberi olmadığını da göstermektedir. Çünkü şöyle bir baktığınız zaman bugün dünyadaki birçok eğilim kendi içerisinde iyisini ve kötüsünü, kalitelisini ve kalitesizini barındıran, izlemeye değer küçümsenemeyecek eğilimlerdir. Mesela Hollywood sineması tamamıyla kendi içerisinde ve kendi ölçütlerine göre değerlendirildiğinde birçok iyi filmi kapsarken, yerlerde sürünen yapımlara da sahiptir. Aynı şey Avrupa sineması, Uzakdoğu sineması vs. için de geçerlidir.

Sonuç olarak bilinçli sinema izleyicisinin sadece anaakım sinemayı veya herhangi başka bir eğilimi takip etmeyen, sinemanın geneli hakkında konuşabilen ve izlediği filmlerle ilgili olarak kişisel eleştirisini ve karşılaştırmasını yapabilen insanlar şeklinde bir tanımlaması vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?