2 Mayıs 2011

Sinemada Nasıl Davranılır?


Hayır başlığı yanlış okumadın. Gerçektende yurdum insanının büyük bir kısmının sinema gibi toplu, sosyal alanlarda nasıl davranması gerektiğini, nelere hakkı olup nelere hakkı olmadığını öğrenmesi ve bu tip alanlardan keyif almayı uman diğer sinemaseverlere izledikleri filmi zehir etmemeyi bilmesi gerek. Bu yüzden, belki bu bahsettiğim zat-ı muhteremler bir şekilde bu yazıyı okurda kendilerine pay çıkarır diye umuyorum ve bu yazıyı yazıyorum.


Yeterince açıklayıcı olması açısından sinemaya gitme etkinliğini tüm aşamalarıyla anlatıp, bu etkinlik sırasında hangi davranışlardan kaçınmamız gerektiğini maddeler halinde sıralayacağım.

1.        Bilet almak aslında sadece 2 dakika da halledilebilir bir iştir.

Eğer izlemek istediğiniz film tam bir gişe canavarı ise ve bu filme hafta sonu gidiyorsanız, muhtemelen siz biletinizi alırken arkanızda uzun bir kuyruk oluşmuş olacaktır. Diğer insanlarda biletlerini alıp filme girmek üzere medeni bir şekilde bekliyorlardır. Bu yüzden hem bileti satmakla yükümlü görevlinin hem de kuyrukta bekleyen bu medeni insanların sabrını sınamadan, hangi koltuklara ve filme bilet alacağımıza seri bir şekilde karar vererek, işlemimizi hızla hallederek fuayeye geçmeliyiz. Ayrıca öğrenci kimliğimiz olmadığı halde “evde unuttum” gibi bahanelerle öğrenci bileti almaya çalışarak hem durumu suistimal etmemeli hem de süreci uzatmamalıyız.

2.        Fuaye filme girmek üzere oturup bekleyeceğiniz yerdir.

Biletinizi aldınız ve Fuayede salona girmeyi bekliyorsunuz. Burası çeşitli oturma grupları ile döşenmiş, sehpaların üzerinde okuyabileceğiniz materyaller barındıran sakin bir mekandır. Arkadaş grubunuz ile yüksek sesli olarak konuşmanız, bağırıp çağırarak kahkaha atmanız bekleyen diğer insanları rahatsız edebileceğinden 2011 yılını yaşayan diğer bireyler gibi insani davranışlar sergilemeliyiz.

3.        Salona girerken sakin olmalıyız.

Fuayedeki bekleme işlemi sona erdikten sonra, seansınızın saati yaklaşınca bir görevli sizi salona almaya başlayacaktır. Salona girerken de, kalabalık halinde yapılan diğer etkinlikler gibi sıramızı beklemeli, itiş kakış yapmamalıyız. Unutmayın, bileti olan herkesi salona alıyorlar ve dışarıda kalmak gibi bir olasılığınız yok. Ayrıca salona girme işlemini son dakikaya bırakmamalı ,izleyicileri rahatsız edecek bir şekilde film başladıktan sonra salona girmemeliyiz.

4.       Salonda biletimizde numaraları yazan koltuklara oturmalıyız.

Sinema salonlarında, tüm koltuklar numaralandırılmış olup, hangi koltuğa oturacağınız biletiniz üzerinde yazan koordinatlarda belirtilmiştir. Yani ilk önce giren istediği yeri kapmıyor. Dolayısıyla biletimizin işaret ettiği koltuğu bulup, sakince o yöne doğru ilerlemeliyiz. Muhtemelen biletinizin üzerinde Koltuk: F15 gibi bir yazıyla karşılaşacaksınız. Bu sizin F sırasındaki 15 numaralı koltuğa oturacağınız anlamına gelir. Eğer koltuğunuzu bulmakta zorluk çekiyorsanız, her salonda bulunan yer göstericilerden yardım alabilirsiniz.

5.      Filmin başlamasını beklerken sakinliğimizi korumalıyız.

SaSalona girip, koltuğunuza yerleştikten sonra filmin başlamasına sadece birkaç dakika kalmış demektir. İnanın bu süre çok uzun değildir ve sabredip sıkılmadan beklemek gerçekten çok kolaydır. Sakinliğimizi koruyarak, taşkın hareketler yapmadan salondaki diğer seyircilere saygı göstermeye devam etmeli, filmden önce reklam gösteriliyor olsa dahi sessizliğimizi korumalıyız.

1.      Film süresince sakin, sessiz ve hareketsiz olmalıyız.

Artık film başladı ve herkes perdeye dikkat kesilmiş durumda. Bu noktadan sonra en önemli ayrıntı sessizliğimizi korumamız gerektiğidir. Yanınızdaki arkadaşınıza söylemek istediğiniz o çok önemli şey film arasına kadar bekleyebilir. Cep telefonumuzu sessiz konuma değil kapalı konuma getirmeliyiz çünkü çalan telefonun etrafa saçtığı ışık dahi dikkat dağıtabiliyor. Bunun yanında uzuvlarımıza dikkat etmeli, evimizdeki üçlü kanepede oturmadığımızı unutmamalıyız. Bacaklarımız öndeki koltuğa doğru değil, dizden 90 derecelik bir kırılmayla zemine doğru uzanmalıdır. Öndeki koltuğu tekmelememeli, hışırtı ve ses yapabilecek besin maddelerini tüketmemeliyiz. Ayrıca bizimle aynı sırada oturan insanların sürekli dizinizi sallamanızdan ötürü sebep olduğunuz vibrasyondan hoşlanacaklarını düşünmeyin, dizinizi sabit tutmaya çalışın.

2.       15 dakikalık film arası sırasında 2. Ve 3.  maddedeki yönergelere uymalıyız.

3.       Salona tekrar sorunsuz bir şekilde girdikten sonra 4. Ve 5. Maddedeki yönergeleri uygulamalıyız.

4.       Salonu terk ederken hala sakinliğimizi koruyor ve insanlara rahatsızlık vermiyorsak tüm bu süreci başarıyla tamamladık demektir. Tebrikler!



2 yorum:

  1. Son derece faydalı bir yazı dizisi bence. Bilinçli sinemasever olmanın kurallarını sinemaya meraklı herkesin bilmesi lazım.

    Benim de bir eklemem olacak. Önceki seanstan çıkan seyirciyle yeni seansa giren seyirci eğer aynı koridordan geçiyorsa "meğer x ölüymüş" gibisinden muhabbetler edilmemeli. Kavgaya bile sebebiyet verir, ki henüz başıma gelmedi ama gelirse kesin kavga ederim:))

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru :) Sevgili sinema da ne yapması gerektiği konusunda bilgisi olmayan okur, üstteki yorumu da dikkate alıyor ve davranışlarımızı ona göre şekillendiriyoruz :) hadi bakalım :)

    YanıtlaSil

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?