14 Nisan 2010

Arşivcilerin Baş Belası Teknoloji!




Eğer siz de benim gibi “İzlediğim film rafımda durmalı.” diyenlerdenseniz aynı dertten sizde muzdaripsiniz demektir. Sürekli gelişen görüntü ve ses teknolojisi, izleyiciye her seferinde daha iyisini sunuyor sunmasına ona bir diyeceğim yokta peki benim rafımda duranlar ne olacak?






İlk önce Betamax ve VHS vardı. Ben 80’lerin sonunda dünyaya geldiğimden yetişemedim onlara. Ama ucundan yakaladım sayılır. Babamın kendi küçük arşivinden birkaç film hatırlıyorum. Televizyonun hemen altındaki camlı dolapta VHS Player’ın tam üstüne sıralanmış ama benim asla izlemeye nail olamadığım filmler. Bu filmler şu an kuş olup uçtu sanki. Geçen gün evi alt-üst etmeme rağmen bulamadım onları. Sonrasında benim sinemaya ve film izlemeye olan ilgimin zamanla artması sonucu tam ergen sinefil olduğum dönemlerin başında kendi filmlerimi alıp kendi arşivimi kurmaya başladım. İlk göz ağrım VCD! Koleksiyonuma bakarken hala hatıralara dalıyorum maalesef. Elime geçen neredeyse her parayla ilk iş video dükkanına koşar daha önceden göz koymuş olduğum bir filmi alırdım. Babam rahatsızdı tabi bu durumdan. Zira “Zaten sinema da izlediğin filmin VCD’sini neden alıyorsun?” onun cümlesidir. Hatta herhangi bir konuda beni cezalandıracağı zamanda bunu benim VCD’lerim üzerinden yapardı. En son kendisini çok sinirlendirdiğim bir gün hepsini kırdığını hatırlıyorum. Evlat acısı gibi koymuştu! (Tabi ben kırılan VCD’lerimin hepsini tekrar yerlerine koydum o ayrı.)



Daha sonra DVD diye bir şey çıktı. Çok övüyorlardı o zaman “görüntü kalitesi şahane” diye. Bense kendi kendime hem” bir tane edinebilir miyim?” diye hevesleniyor hem de “şimdi benim elimdeki bir ton VCD gözden düştü.” diye hayıflanıyordum. Yavaştan bir DVD ye geçiş başladı. Bunu tetikleyip hızlanmasını sağlayan ise televizyonumuzu değiştirdiğimiz zaman yanında hediye verilen DVD Player oldu. Artık VCD almayı bırakmış DVD’ye kasıyordum. Yeni filmlerin DVD’lerini almak şöyle dursun, bunun yanında bir de zaten elimde olan VCD’lerin DVD kopyalarını edinmeye çabalıyordum. Haliyle maddi açıdan zorluyordu beni. Sonra yavaş yavaş başyapıt saydığım tüm filmlerin DVD’lerini edindikten sonra bu konudaki alışverişimi bir düzene oturttum. Tam da lise yıllarıma rastlar. hafta da bir tane DVD alır, cumartesi gecesi de o DVD’yi izlerdim (kavga gürültü tv’yi işgal ederek.)



Üniversiteye girdikten sonra artık DVD film almak hayatımın rutinlerinden birisiydi. Her daim izlenecek yeni DVD’lerim bulunuyordu elimin altında. Arşivimde bulunmasına gerek duymadığım ama izlemeyi istediğim filmleri de kiralıyordum. Son üç senedir de bu böyle gidiyor. Halihazırda epey geniş bir DVD arşivim mevcut. Peki ama bu BLU-RAY nerden çıktı şimdi? Olacak iş mi yani? Sen çalış, didin binbir fedakarlıkla kendine güzel bir arşiv oluştur. Sonra birileri çıksın senin elindekileri geçersiz kılacak yeni bir teknoloji çıkartsın. Hayır, farkındayım teknoloji gelişecek, bunun önüne geçemeyiz ama el insaf be kardeşim! Bari benim gibiler için arşivlerindeki filmleri BLU-RAY kopyalarıyla değiştirme kampanyası yapın!

4 yorum:

  1. Blu-Ray teknolojisi iyi hoş ama ülkemizde kaç kişi bir Blu-Ray satın alabilir ki ?Fiyatları 50 ila 60 lira arası bir diski kim alır yada kaç kişi alır ?Türkiye'de bana kalırsa DVD'nin hükümranlığı bir 10 sene daha devam eder.
    Hayırlı uğurlu olsun Burakcığım... :)

    YanıtlaSil
  2. Dediğin gibi şu anda fahiş fiyatlar sözkonusu ancak kendinde söylemişsin zaten 10 sene sonra şu an dvd neyse blu-ray de o olacak. e durum böyleyken arşiv takıntısı olan insanların elindeki tüm koleksiyon piç oluyor. çünkü artık aynı koleksiyonun daha iyisi var! :):):)

    YanıtlaSil
  3. ben dvd yi bırakalı baya oldu fakat blu ray im henüz yok. netten HD indirip usb den tv ye bağlıyorum mümkün olan en kaliteli seyir keyfini yaşıyorum ve benim gibi bir çok insan var. artık bişey izlemek için herhangi bir mecradan alıp arşivlemek gerekmiyor haliyle. bu seferde terrabyte larca yer ihtiyacımız oluyor HDD lerde ama çok önemsiz bir ayrıntı zira fiyatları her gün düşmekte. E haklıyım d mi?

    YanıtlaSil
  4. Tabiki filmin sadece dijital ortamda seyirlik bir şey olduğunu düşünüyorsan haklısın. Fakat bir çok koleksiyoncu var ki raflarında duran elle tutulur bir şey istiyorlar :) Hatta koleksiyoncular için özel dvd ve blu-ray editionlar çıkıyor. Bir de tabi bazıları korsan konusunda biraz fazla hassas, filmlerin orijinal kopyaları da internetten indirilebiliyor biliyorum ama bununda bir maliyeti var, yine kredi kartları devreye giriyor :)

    YanıtlaSil

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?