20 Nisan 2010

Cannibal Holocaust (1980)



Cannibal Holocaust için günümüzde amatör kamera estetiğini kullanarak çekilip gerçekçiliği ve dehşet vericiliği artırılmaya çalışılan filmlerin öncüsü diyebiliriz sanırım. Tabi günümüzde bu türe dahil filmler yönetmenine büyük paralar kazandırırken (Örneğin; Paranormal Activity) İtalyan yapımı Cannibal Holocaust içerdiği şiddetsel ve cinsel istismardan ötürü yönetmeni Ruggero Deodato’nun başını birçok belaya sokmuştu.






Filmin konusu basit olarak Amazon Ormanları’ndaki yerli kabileleri araştıran bir belgesel ekibinin ortadan kaybolması sonucu, bu olayı araştıran bir antropoluğun ekibi aramaya çıkması ve karşılaştığı dehşetengiz gerçekler olarak özetlenebilir. İstismar sinemasının kültleri arasında yer alan Cannibal Holocaust İtalya dahil birçok ülkede ilk gösteriminden sonra yasaklanmıştı. Yönetmen Deodato ise yine filmden ötürü tutuklanmış üstüne üstlük filmdeki bir takım katliam sahnelerinin gerçekliğinden dolayı hakkında cinayet davası açılmıştı. Fakat yönetmen sözkonusu katliama kurban giden karakterleri oynayan oyuncuları bulup getirince haklı olarak dava düştü. Filmde cinayet işlenmediği halde yasağın devam etmesinin sebebi ise birçok hayvanın gerçekten katledilişinin en ince ayrıntısına kadar gösteriliyor olması.



Filmin çok büyük bir hayran kitlesi olmasına karşın, sinematik açıdan incelersek çok başarılı değil aslında. Filmin vizyona girdiği dönemde bu denli ses getirmesinin tek sebebi, gerçekçiliğin had safhada olmasının yanı sıra, şiddet ve cinsellik konularında son derece cesur yaklaşımlarda bulunması sanırım. Gerçekçiliğin had safhada olması ise sadece tanınmamış oyunculardan ve amatör elinden çıkmış gibi görünmesinden kaynaklanıyor. Evet filmdeki bazı kanlı sahneler gerçeğe çok yakın bunu kabul ediyorum, lakin bazıları da var ki tamamıyla sahte olduğunu ele verir cinsten.

Filmin Fragmanı
Filmin IMDB Sayfası

1 yorum:

  1. Kaplumbağa ve maymunun can verdiği sahneler çok fenaydı.Onun dışında birçok sahnede kadavra kullanıldığını okumuştum.Hayatımda hiçbir filmden bu kadar çok korkmadım.Gerçeklik hissayatını veren başka bir film de olmadı.Bir de Jungle Holocaust vardır ama Cannibal kadar olamamıştır.

    YanıtlaSil

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?