20 Şubat 2012

Drive (2011)


Güzel bir filmdi. Gerek hikayesiyle, gerek netliğiyle ve gerek iddiasız görünümünün altında yatan iddiasıyla izleyicisine ne vaadediyorsa onu veriyor. Filmin bu derece etkileyici olmasının belki de en büyük sebebi gereksiz hiçbir detaya yer vermeyip, tüm öğelerin yerinde ve doğru kullanılmış olmasıdır. Yönetmen Nicolas Winding Refn filmi allayıp pullayıp, araya birkaç mesaj sıkıştırmaktan ziyade hikayeyi olabildiğince duru bir şekilde anlatmayı tercih etmiş. İyi de yapmış.



Filmde özellikle hoşuma giden ve belki de beni bu derece etkilemesine sebep olan şey ışık kullanımıydı. Büyük çoğunluğu gece ve dış mekanda geçen filmde kullanılan ışıklar kesinlikle herhangi bir yapaylık taşımıyor. Aksine şehrin (Los Angeles) gece halini en iyi yansıtacak, olabildiğince doğal ve keyifli bir seyirlik oluşturacak ışıklar tercih edilmiş. Müzik ise nostaljik bir hava taşıyor sanki... Asla boşluk doldurmak veya diğer öğelerle yeterince etkileyici kılınamayan bir sahneyi daha etkileyici hale getirmek için kullanılmamış. Her şey gibi müzikte yerinde ve kararında, filmle bütünleşik, filmin bir parçası halinde...


Oyuncuları çok zorlayacak, ya da büyük yetenek gerektirecek sahneler olmamasından ötürü, bu konuda övgü dizmek pek doğru olmaz sanırım. Fakat oyunculuklarda da filmden ayrı düşen herhangi kötü bir durum yok. Belli ki karakterler nasıl yazıldıysa o şekilde oynanmış ve hakkı verilmiş.

Filmin Resmi Web Sitesi
Filmin Fragmanı
Filmin IMDb Sayfası

2 yorum:

  1. Ne kadar harika bir yorum. Elinize sağlık. Filmi anlatırken ifade ettiğiniz gibi siz de gereksiz hiçbir detaya yer vermeyip, tüm öğeleri yerinde ve doğru kullanmışsınız :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Aylin Hanım. Böyle bir geri dönüş almak çok hoş.

    YanıtlaSil

Sende düşünceni paylaşmak ister misin?